Hogyan tároljuk a frissen pörkölt kávét?

A frissen pörkölt kávé ízének és aromájának megőrzése érdekében a megfelelő tárolás alapvető fontosságú. A pörkölést követően, ha nem megfelelően tároljuk, a kávébabban található illékony vegyületek gyorsan lebomlanak, és ezzel elveszíthetjük az értékes aromákat és ízeket. Az alábbiakban bemutatjuk a kávé tárolásának legjobb megoldásait, hogy minőségét a lehető legtovább élvezhessük.

1. A kávé tárolásának alapelvei

A kávé tárolása során négy fő tényezőre kell figyelni: levegő, nedvesség, hő és fény. Ezek mind hozzájárulhatnak a kávé oxidációjához és minőségének romlásához.

 1. Levegő: A levegővel való érintkezés oxidációt okoz, ami gyorsan rontja a kávé élvezeti értékét, aromáját.
 2. Nedvesség: A kávé nedvességszívó, ezért ha párás környezetben tároljuk, magába szívja a nedvességet, ami befolyásolja az ízét és a frissességét.
 3. : A hő felgyorsítja az illóolajok lebomlását és a kávé minőségének romlását.
 4. Fény: A fény, különösen az UV-sugárzás, szintén károsítja a kávé minőségét.

2. Legjobb tárolási módszerek

Légmentesen záródó tartály

A frissen pörkölt kávét legjobb légmentesen záródó tartályban tárolni, ami megakadályozza a levegő, a nedvesség és a fény bejutását. Az ilyen tartályok, például a vákuumos vagy az egyszerű, gumitömítéssel ellátott edények ideálisak.

 • Légmentes: Az oxigén kizárásával az oxidáció legyen minimálisra csökkenthető.
 • Nedvességálló: Akadályozza meg a kávé nedvességfelvételét.
 • Fényvédő: Olyan anyagból készülön, ami blokkolja a fényt, például rozsdamentes acél vagy vastag, nem átlátszó műanyag.

Eredeti csomagolás

A webáruházunkban kapható frissen pörkölt szemes kávékat speciális, egyirányú szeleppel ellátott csomagolásban szállítjuk. Ez a szelep lehetővé teszi a gázok távozását a csomagolásból, miközben megakadályozza az oxigén bejutását. Az általunk szállított szemeskávék tasakja kiváló minőségű, többször is tökéletesen visszazárható cipzárral van ellátva. Ez a csomagolás a legjobb megoldás rövid távú tárolásra.

 • Szelep: Lehetővé teszi a kávé által kibocsátott gázok távozását, megakadályozva a csomagolás felpuffadását.
 • Frissesség: Az ilyen csomagolás több hétig kiválóan megőrzi a kávé frissességét.

Kerámia vagy üveg tartályok

Kerámia vagy vastag üveg tartályok is használhatók a kávé tárolására, ha jól záródnak és védenek a fénytől. Ezek a tartályok esztétikusak, és hatékonyak lehetnek, különösen, ha sötét színűek vagy fényvédő bevonattal rendelkeznek.

 • Kerámia: Általában jobban védi a kávét a hőtől és a fénytől.
 • Üveg: Vastag, sötét színű üveg a legjobb választás, hogy minimalizálja a fény hatását.

3. Tárolási helyszín kiválasztása

A kávé tárolásának helye is fontos. Az optimális tárolási hely sötét, hűvös és száraz.

 • Konyhaszekrény: A kávét tárolhatjuk sötét, hűvös konyhaszekrényben, távol a sütőtől és egyéb, hőt kibocsátó készülékektől.
 • Kamra: Ha van kamránk, az ideális hely a kávé tárolására, mivel általában sötét és hűvös.
 • Hűtőszekrény: Nem ajánlott a kávét a hűtőben tárolni, mert amikor kivesszük a hűtőszekrényből, a pára a hőmérséklet-különbségtől lecsapódik rajta, és a kávé a nedvességet magába szívja, ami rontja az aromáját, minőségét.

4. Kávé őrlése

A szemes kávé sokkal jobban megőrzi a frissességét, mint az őrölt kávé. Az őrlés növeli a kávé felületét, így gyorsabban oxidálódik és veszíti el aromáját.

 • Szemes kávé: A kávét lehetőleg szemes kávé formájában tároljuk, és csak közvetlenül a felhasználás előtt őröljük meg.
 • Őrölt kávé: Ha mégis előre őrölt kávét használunk, különösen fontos a légmentes tárolás és a gyors felhasználás.

5. Tárolási időtartam

A frissen pörkölt kávé legjobb ízét az első néhány héten belül élvezhetjük. Ideális esetben a kávét 4-8 hét alatt kell elfogyasztani a pörkölést követően.

 • Pörkölési dátum: Mindig ellenőrizzük a kávé pörkölési dátumát, és lehetőleg a legfrissebb pörkölt kávét válasszuk. Ne vásároljunk olyan kávét, amin nincs rajta a pörkölési dátum, csak a minőségmegőrzési idő!
 • Felhasználás: Próbáljuk meg a kávét a pörkölést követő 4-8 héten belül felhasználni a legjobb ízélmény érdekében. Lehetőleg annyi kávét vásároljunk, amit ebben az időintervallumban elfogyasztunk. Ha ez túl kis mennyiség lenne, ami nem optimális pl. szállítási díj tekintetében, fogjunk össze barátainkkal, ismerőseinkkel, és egyben rendeljünk többet, amivel akár a teljes szállítási összeget megtakaríthatjuk.

Záró gondolatok

A frissen pörkölt kávé tárolása nem bonyolult, néhány alapvető szabály betartásával jelentősen megőrizhetjük a kávé ízét és aromáját. Az ideális tárolás a levegő, a nedvesség, a hő és a fény elleni védelemre összpontosít. A szemes kávé tárolása, a megfelelő tárolóedény és a helyes tárolási hely kiválasztása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kávénk a lehető legjobb minőségű maradjon, egész addig, amíg el nem fogyasztjuk.

További Kávéblog cikkek

Megosztás Facebookon:

Kosár
Scroll to Top